Džentelmeniškumas geriausia įrodomas virtuvėje. Bet kaip tai padaryti?.. Čia pateikiamas paprastas, klasikinis, tačiau nesenstantis receptas.
Ingredientai:
280 ml (stiklinė) šilto vandens
2 kiaušiniai
2 valg. šaukštai aliejaus
žiupsnis druskos
50 g cukraus
apie 15 g mielių
pagal skonį 2 valg. šaukštai ruginių miltų
pagal skonį 2 valg. šaukštai grūdų arba saulėgrąžų branduolių
apie 400 g kvietinių miltų
Gaminimas:
Pasiruošti mažą dubenėlį, vidutinį dubenį ir didelį dubenį (tešlos kildinimui). Susirasti paviršių tešlos minkymui. Į vidutinį dubenį supilti vandenį, 1 kiaušinį, aliejų ir druską. Išmaišyti. Mažajame dubenėlyje sutrinti mieles su cukrumi. Greitesniam jų skystėjimui galima įpilti šaukštą kitą iš vidutinio dubens. Kai suskystės, supilti į vidutinįjį dubenį ir išmaišyti. Įdėti ruginius miltus, pamaišyti ir supilti grūdus. Toliau bemaišant pilti kvietinius miltus po porą šaukštų.
Kai šaukštu maišyti pasidarys per sunku, ant minkymo paviršiaus papilti 3 šaukštus kvietinių miltų ir ant jų išversti tėšlą. Toliau minkoma rankomis. Smarkaus tešlos lipimo prie rankų išvengiama vis pridedant miltų. Minkoma apie 10 min., kol tešla sulips į vieną gumulą, bet bus dar šiek tiek lipni. Paspaudus ją pirštu, turi atsitiesinėti. Įmesti tešlą į didįjį dubenį ir uždengus šlapiu rankšluosčiu padėti kildinimui, tinka ir kambario temperatūroje.
Po 3 valandų perminktyti apie 10 min., panaudojant kokį šaukštą miltų, kad neliptų. Galima saikingai pamiltuoti minkymo paviršių, kad prie jo neliptų, arba miltais patrinti rankas. Perminkius tešlą, galima arba formuoti bandeles, arba palikti dar kilti, kad ir per naktį. Kambario temperatūra čia irgi tinka.
Pasiruošti skardą ir ją iškloti kepimo popieriumi. Į gilią lėkštę įmušti kiaušinį ir sumaišyti šakute. Jei buvo palikta kilimui, vėl perminkyti, kad išeitų dujos ir pasiskirstytų mielės.
Bandeles paprasčiausia formuoti dalinant tėšlą per pusę, ir taip 4 kartus, kad išeitų 16 bandelių. Iš kiekvieno gabaliuko suformuoti apvalų rutuliuką, patartina patempiant kraštus link apačios, kad paviršius išeitų “įtemptas”. Galima pavolioti delnu ant stalo. Sudėjus bandeles ant skardos, patepti kiaušiniu, nepamirštant bandelių šonų. Bandelės, neva, geriau kyla, kai jų paviršius yra drėgnas (teoriškai čia vietoj kiaušinio galima apipurkšti vandeniu). Kildinti ant skardos kambario temperatūroje mažiausiai pusvalandį. Prieš kepant patepti kiaušiniu (dar kartą).
Kepti įkaitintoje iki 200 C orkaitėje apatiniame trečdalyje apie 17 min arba kol lengvai paruduos. Vengti kepti dviem skardom vienu metu. Jei liko nesuvalgytų bandelių, laikyti polietileniniame maišelyje, kad išliktų minkštos.
Patarimas “valgyti patiems, o nepavykus maitinti svečius,” galioja, kaip visada. Skanaus.
Papildomi pastebėjimai:
a) Verta investuoti į geresnius kvietinius miltus, turinčius daugiau baltymų. Valgytojoms dar labiau patiks bandelių putlumas.
b) Ilgiau kildintos bandelės mažiau trūkinėja kepamos.
c) Bandeles galima pabarstyti kokiomis sėklomis kad dar gražiau atrodytų.
Kai šaukštu maišyti pasidarys per sunku, ant minkymo paviršiaus papilti 3 šaukštus kvietinių miltų ir ant jų išversti tėšlą. Toliau minkoma rankomis. Smarkaus tešlos lipimo prie rankų išvengiama vis pridedant miltų. Minkoma apie 10 min., kol tešla sulips į vieną gumulą, bet bus dar šiek tiek lipni. Paspaudus ją pirštu, turi atsitiesinėti. Įmesti tešlą į didįjį dubenį ir uždengus šlapiu rankšluosčiu padėti kildinimui, tinka ir kambario temperatūroje.
Po 3 valandų perminktyti apie 10 min., panaudojant kokį šaukštą miltų, kad neliptų. Galima saikingai pamiltuoti minkymo paviršių, kad prie jo neliptų, arba miltais patrinti rankas. Perminkius tešlą, galima arba formuoti bandeles, arba palikti dar kilti, kad ir per naktį. Kambario temperatūra čia irgi tinka.
Pasiruošti skardą ir ją iškloti kepimo popieriumi. Į gilią lėkštę įmušti kiaušinį ir sumaišyti šakute. Jei buvo palikta kilimui, vėl perminkyti, kad išeitų dujos ir pasiskirstytų mielės.
Bandeles paprasčiausia formuoti dalinant tėšlą per pusę, ir taip 4 kartus, kad išeitų 16 bandelių. Iš kiekvieno gabaliuko suformuoti apvalų rutuliuką, patartina patempiant kraštus link apačios, kad paviršius išeitų “įtemptas”. Galima pavolioti delnu ant stalo. Sudėjus bandeles ant skardos, patepti kiaušiniu, nepamirštant bandelių šonų. Bandelės, neva, geriau kyla, kai jų paviršius yra drėgnas (teoriškai čia vietoj kiaušinio galima apipurkšti vandeniu). Kildinti ant skardos kambario temperatūroje mažiausiai pusvalandį. Prieš kepant patepti kiaušiniu (dar kartą).
Kepti įkaitintoje iki 200 C orkaitėje apatiniame trečdalyje apie 17 min arba kol lengvai paruduos. Vengti kepti dviem skardom vienu metu. Jei liko nesuvalgytų bandelių, laikyti polietileniniame maišelyje, kad išliktų minkštos.
Patarimas “valgyti patiems, o nepavykus maitinti svečius,” galioja, kaip visada. Skanaus.
Papildomi pastebėjimai:
a) Verta investuoti į geresnius kvietinius miltus, turinčius daugiau baltymų. Valgytojoms dar labiau patiks bandelių putlumas.
b) Ilgiau kildintos bandelės mažiau trūkinėja kepamos.
c) Bandeles galima pabarstyti kokiomis sėklomis kad dar gražiau atrodytų.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą